Бойко и Миглена Цвяткови и 14-годишният им син живеят в село

...
Бойко и Миглена Цвяткови и 14-годишният им син живеят в село
Коментари Харесай

Къщата с ореха - черга от спомени и мед с цветовете на планината

Бойко и Миглена Цвяткови и 14-годишният им син живеят в село Бистрица над София в Къщата с ореха.
„ 2008 година купихме къщата от наследниците на капитана на далечни плавания Валентин Панайотов, който я беше купил от наследниците на дядо Петър каменаря. Когато купихме тая къща, за нас беше доста значимо да запазим тоя дух, на тия хора, на процедура всеки, живеейки в нея, е оставил по нещо от себе си “, споделя пред БНР Бойко Цвятков.

„ Вярваме в традицията, в фамилията “, разказва фамилния портрет той.



Затова се събрали три генерации мъже, с цел да разширят и довършат къщата, откакто придобили парцела.

„ Както е било и стотици години обратно – къщите са се строели от всички мъже, това е било общо дело. Един дом, едно огнище се построяват мъчно и носят духа на всички генерации, които живеят в тази къща и са живели . “



В ателието на Миглена в къщата има тъкачен стан. 

„ Занаятът е прочут в нашите фамилии. Това към този момент е замиращ поминък. Имам спомен от баба ми като познания, само че информацията, която съм натрупала, си е от образователния ми развой. Реших, че е нещо значимо, което може да бъде непокътнато за бъдещите генерации “, споделя тя.



Правенето с ръце, основаването на неща, които са одухотворени от основателя, дават доста повече уют и смисъл на всекидневието ни “, има вяра Миглена. Затова изтъкали и „ рогозка от мемоари “, която носи духа на нейната прабаба, преди време събирала парцалчетата, които, непокътнати до през днешния ден, носели даже мириса на нейния сапун.

Миглена рисува върху стъкло, подготвя лютеница и сладко от сини сливи. Тя е учител.



Семейство Цвяткови имат малко пчелно стопанство в двора . Отглеждането на пчели е основно дело на Миглена. „ Аз оказвам помощ, само че не можах да навляза толкоз в тази философия “, признава Бойко и добавя, че това е единственото насекомо, което е опитомено от индивида, а техният мед е събрал цветовете на планината.



„ За нас е доста значимо отношението ни към питателните артикули, към храната като цяло. Имаме кетърингов бизнес. За страдание пандемията тотално го унищожи, целият ни отрасъл е подложен в обстановка на оцеляване . На процедура доста от нас са завършили тази игра, скоро това ще излезе като статистика “, разяснява още Бойко Цвятков.  

„ Огромно тестване за всички, за цялата ни страна. Всички сме по някакъв метод разпънати на кръста от това огромно разтърсване, което ни застигна “, споделя още той.

„ Ние не сме хора, които се оплакваме от компликациите. Ние сме смирени хора, които следват своя път “, акцентира Миглена Цвяткова.  



Цялото изявление слушайте в звуковия файл. 
Снимки: Facebook - Къщата с ореха
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР